Algemeen Reglement

Reglement HSV 't Tipke

Het huishoudelijk reglement 2024

Art.1 Lidmaatschap
De leden zijn verplicht hun Vispas en verenigingsvergunningen (met het daarbij behorende huishoudelijk reglement) te tonen aan elk bestuurslid dat dit verlangt of aan door het bestuur bevoegd verklaarde personen (controleurs). Bij vaststelling van een overtreding (het handelen in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging) kan de verenigingsvergunning worden ingenomen en het lid worden geschorst. De duur van de schorsing zal bepaald worden door het dagelijks bestuur en het lid zal hiervan schriftelijk op de hoogte worden gesteld.

Art.2 Aansprakelijkheid
De vereniging aanvaardt, behoudens aansprakelijkheid ingevolge de wet, geen enkele aansprakelijkheid voor ongevallen en letsel van welke aard dan ook in, op of rondom de viswateren van de vereniging. Eveneens aanvaardt de vereniging geen enkele aansprakelijkheid voor schade aan eigendommen door leden, derden of andere personen en aan eigendommen door verlies, diefstal of enige andere wijze.

Art.3 Contributie en Nachtvis vergunningen
Het lidmaatschap wordt aangegaan voor de duur van een kalenderjaar en loopt altijd van 1 januari t/m 31 december. Het lidmaatschap wordt automatisch verlengd telkens met de duur van 1 kalenderjaar. Leden dienen zelf toe te zien op tijdige overdracht van contributie, hetzij door overboeking naar het bankrekeningnummer van de vereniging. Opzegging dient schriftelijk te geschieden uiterlijk voor 1 oktober gedurende het kalenderjaar. 
1.Er worden per kalenderjaar circa 100 (betaalde) Nacht Vis Passen verstrekt. (NVP)
2. Leden die per 1 januari in het nieuwe kalenderjaar de contributie niet hebben voldaan verliezen hun recht op de NVP.
3. Elk jaar krijgen jeugdleden die in het kalenderjaar 18 jaar worden een NVP.
4. Als dan het totaal aan NVP lager is dan 100 wordt het verschil tot circa100 aangevuld met leden op de wachtlijst. Te beginnen met nummer 1.
5. Wil men op de wachtlijst voor een NVP dan moet men lid zijn van ’t Tipke. Indien men in december lid wordt, telt die 1e maand als een jaar.
6. Pas na het tweede jaar lidmaatschap komt men in aanmerking voor een NVP.
7. Jeugdleden kunnen na twee jaar lidmaatschap met een Vispas van HSV ’t Tipke op de wachtlijst voor een NVP
8. Een NVP is NIET overdraagbaar op andere leden.
9. De wachtlijst en de NVP wordt beheerd door de leden administratie van HSV ’t Tipke.

Art.4 Nadere voorschriften voor de vergunninghouder. De vereniging volgt de Visserijwet 1963 voor Binnenwateren, de Vispas blijft eigendom van de vereniging. De vergunninghouder wordt geacht zonder vergunning te vissen indien hij of zij:
A. Niet in het bezit is van een geldige VISPAS en/of vergunning van HSV 't Tipke. 
B. Vist met meer dan twee hengels, tenzij hij/zij daar een geldige vergunning voor heeft (Derde hengelvergunning)
C. Vist met meer dan één haak per hengel, uitgezonderd met kunstaas en getakeld aas. Jeugdleden mogen maar met 1 hengel vissen welke is beaasd met de aangewezen aassoorten. Jeugdleden welke in het bezit zijn van een Jeugdvispas mogen natuurlijk wel met 2 hengels vissen. Jeugdleden is het vissen met getakeld aas NIET toegestaan. Enkel onder begeleiding van een volwassen lid is dit wel toegestaan
D. Gebruik maakt van een leefnet, met uitzondering van de witviswedstrijden.
E. Vist met of in het bezit is van aas, lokmiddelen of voer welke het viswater kunnen verontreinigen (zoals gekleurde maden)
F. Binnen het afgescheiden viswater (kleine vijver) vist met karper specifiek voer. (m.u.v. boilies<= 16 mm, pellets <=16 mm, etc.)
G. 's Nachts vist zonder vergunning of op het witvisgedeelte. Behalve met activiteiten georganiseerd door de witvis / karper commissie.

Art. 5 Overige bepalingen voor leden
Het is verboden:
A. Vis mee te nemen. Indien dit gebeurt wordt er aangifte van diefstal gedaan en de vergunning direct ingetrokken.
B. Een radiografisch hulpmiddel te gebruiken (voerboot, voerdrones enz.) m.u.v. vergunninghouders of leden welke in het bezit zijn van een voerboot vergunning voor gebruik op de grote vijver. Vergunninghouder is iemand die een Mindervalide pas heeft van de Gemeente en deze kan overleggen aan het bestuur of iemand welke volledig arbeidsongeschikt is en 50 uren of meer vrijwilligerswerk uitvoert voor de vereniging
C. Te vissen daar, waar d.m.v. bordjes, wedstrijden zijn aangegeven of op plaatsen waar wedstrijden worden gehouden als men niet aan de wedstrijd deelneemt. Tijdens karper wedstrijden is de visstek (2 en 21) en de dam aan grote vijver zijde gesloten om te vissen.
D. Tenten etc. te plaatsen met een niet natuurgetrouwe kleur. Tevens dient het pad altijd vrij te zijn van tenten of andere obstakels.
E. Andere vissers te hinderen door o.a. onredelijk groot deel van het viswater op te eisen e.d.
F. Gebruik te maken van een barbecue op houtskool of kolen. (Gas BBQ is toegestaan)
G. Je hengels onbeheerd aan de vijver te laten. Je dient ten alle tijden bij je hengels te blijven.

Art. 6 Welzijn van de vis
A. Het is ten strengste verboden om vis over te zetten van de kleine naar de grote vijver en visa versa. Indien dit gebeurt wordt de vergunning direct ingetrokken. (Dit is alleen toegestaan als bestuur erbij is en of leden van karper / witvis commissie) Alle vissen die worden over gezet worden ook geregistreerd.
B. Het ongecontroleerd uitzetten van vis is zonder meer nooit en te nimmer toegestaan. (i.v.m. ziekte). Indien dit gebeurt wordt devergunning direct ingetrokken.
C. Is het verplicht een schepnet > 70 cm en een goede onthakingsmat bij zich te hebben en deze te gebruiken.
D. Is het verboden een bewaarzak te gebruiken.
E. Onthaken van gevangen vis op de witvisbak dient te gebeuren in een emmer water of op een onthakingsmat 
F. Is het verboden om in het witvisgedeelte met lood te vissen dat zwaarder weegt dan 56 gram. (2 ounces)
G. In de witvisvijver is het niet toegestaan om met gevlochten lijn te vissen m.u.v. roofvissen met kunstaas.

Art. 7 Gesloten tijden voor aas- en vissoorten 
A. In de periode van 1 april tot de laatste zaterdag in mei is het gesloten tijd voor het vissen met de volgende aassoorten: slachtproducten, aasvisjes en alle soorten kunstaas groter dan 2,5cm.
B. In de periode van 1 april tot de laatste zaterdag in mei is het gesloten tijd voor snoek, baars, snoekbaars en winde.
C. Mocht u in de gesloten tijd toch bepaalde vissoorten vangen waarvoor een verbod geldt, dan dient u deze vis direct terug te zetten.
D. Gevangen paling dient u te allen tijde direct terug te zetten.

Art. 8 Vistijden en nachtvissen
A. Gedurende het gehele jaar is het toegestaan ’s nachts (en alleen op het groot water) te vissen volgens de bepalingen die gesteld zijn in de aanvullende, extra te verkrijgen nachtvisvergunning. Men mag niet langer dan 3 nachten achtereen aan de visvijver verblijven. Aankomst aan de vijver vanaf 6 uur ’s morgens.
B. Zonder nachtvisvergunning van HSV 't Tipke mag men vissen vanaf 1 uur voor zonsopgang tot 2 uur na zonsondergang.
C. Jeugdleden met een Nachtvisvergunning in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar mogen uitsluitend nachtvissen onder begeleiding van een volwassene, zijnde 18 jaar of ouder.
D. Het plaatsen van een tent of paraplu is uitsluitend voorbehouden aan die leden die ook daadwerkelijk aan het vissen zijn met één of meerdere hengels, en dient geplaatst te zijn binnen een maximum afstand van 5 meter van de hengels (indien mogelijk). 
E. Per visser mag maximaal 8m² aan schuilmiddelen geplaatst worden.
F. Het is de visser verboden geluidsoverlast te veroorzaken, muziek te maken of af te spelen.
G. Afval moet bewaard worden en dient bij het verlaten van de visplek meegenomen te worden. Het vuilnis mag in een vuilniszak worden bewaard en worden opgehangen worden aan paal/ boom.
H. Elke visser met een Nachtvispas dient in het bezit te zijn van een schep om zijn/haar gedane behoefte te begraven. 
I. Verboden je behoefte te deponeren in een vuilnisbak aan HSV ’t Tipke.

Art. 9 Melding van vissterfte
Indien men vissterfte constateert, waarschuw dan een van de bestuurs- karper- of witvis commissie leden (telefonisch of per email)

Art. 10 Overige bepalingen voor leden en niet-leden (bv wandelaars of bezoekers)
Het is verboden:
A. Afval, nylonresten etc. achter te laten langs de oevers of in het water te gooien
B. Taluds, gazon, beplanting of andere zaken te vernielen, te beschadigen, mee te nemen of zich in de beplanting te bevinden.
C. Te fietsen, paard te rijden, te bromeren of met andere vervoersmiddelen te rijden langs de wateroevers tenzij men schriftelijke toestemming van het bestuur heeft.
D. Zich in of op het water te bevinden M.u.v. wanneer men een waad pak draagt. (Er geldt een zwemverbod en botenverbod )
E. Een radiografisch bootje, drones e.d. te gebruiken m.u.v. degene met voerboot vergunning. (Besloten op ALV 2014 is definitief). 
F. Magneet vissen op het Greunvengat is niet toegestaan.
G. Op tijden dat er niet gevist mag worden (zie art. 8) zich op of rondom de visvijver te bevinden
H. (Huis)Dieren te laten zwemmen in de viswateren; honden dienen altijd aangelijnd te zijn!
I. Zich met meer dan 2 bezoekers, geen lid zijnde, bij een visser (lid) te bevinden.
J. Ook voor niet- en leden is elke vorm van overmatig alcoholisch drankgebruik of gebruik van (soft) drugs aan de vijver niet toegestaan. 
K. Overmatig alcoholisch drankgebruik is als men niet meer mag deel nemen aan het verkeer (meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed)
L. Voeren met een “Spomb” op de witvisvijver

Art. 11 Slotbepaling
A. In alle voorkomende gevallen waarin het reglement niet voorziet, beslist het bestuur.
B. Er moet te allen tijde gevist worden van de vaste visstekken. Het is ten strengste verboden om zelf een Visstek te creëren.
C. Uitzondering is stek 21 en het korte gedeelte op de dam aan de grote bak zijde tot de water inlaat. Op de dam aan de kleine bak zijde mag men overal vissen. (zie plattegrond onder) Aan de grote bak zijde mag je mag alleen vissen tot 15 meter uit de kant.
D. Op de invalidensteiger dient te allen tijde voorrang verleent te worden aan invaliden en 65+-personen en/of aan leden.
E. Aanwijzingen die aan de visvijver gepubliceerd worden door het bestuur dienen te allen tijde strikt te worden opgevolgd (bijvoorbeeld SVC-virus of vrijhouden van visplaatsen i.v.m. wedstrijden)

Contactinformatie,
Bestuur
Sep Stam Voorzitter - voorzitter@hsvtipke.nl
Leon Sturme: Penningmeester - penningmeester@hsvtipke.nl
Henk Boonen: Secretaris - secretaris@hsvtipke.nl
Martijn Moors en Marc Goossens: Karper commissie / wedstrijden - karper@hsvtipke.nl
Martijn Roefs: Witviswedstrijden - witvis@hsvtipke.nl
Erik van der Looij: Jeugd witvis
Eric Noom: Ledenadministratie (vrijwilliger) - ledenadministratie@hsvtipke.nl
Karper Commissie (grote vijver): Marc Goossens, Bjorn Schaeken, Martijn Moors, Sep Stam, Leon Sturme en Maik Stam
Commissie kleine vijver: Henk Boonen, Ger Wijers en Martijn Roefs
Ledenadministratie en vergunningen

Ledenadministratie en vergunningen
Via verkoopadressen onderstaand en via email aan ledenadministratie@hsvtipke.nl 

Bouw DHZ markt Claassen Huishoud kado shop, Stationsstraat 16, Maarheeze, 6026CV, tel 0495-591869, 09:00-12:30/13:30-18:00 uur.
Dierenspeciaalzaak Scholten, Nieuwstraat 12, Budel, 6021 HS, tel 0495-491248, 09:00-18:00uur.
Hengelsport de Visstek, Roeven 2A, Nederweert , 6031RN, tel 31641193484, 09:00-20:00 uur. 

Correspondentieadres: H.S.V. ’t Tipke; Driebos 4, 6021 PD Budel
Voor nieuws, publicaties, evenementen etc. raadpleegt men regelmatig de website of Facebook! Alle eerder verstrekte en uitgegeven huishoudelijke reglementen komen hiermede te vervallen. Indien er wijzigingen plaatsvinden in het huishoudelijk regelement gedurende het kalenderjaar zal deze gepubliceerd worden in de informatieborden aan het viswater. Controleer derhalve regelmatig of een nieuwe versie gepubliceerd is!

Versie: 2.2__2023


De download/Printversie versie kunt u "HIER" bekijken.



Plattegrond Greunvengat HSV ’t Tipke met stek nummers;
Rood=Verboden te vissen, Groen mag je vissen alleen op de grote vijver tot 15 meter uit de kant.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact met ons op

Share by: